RC Slope Soaring in Hong Kong

A forum for rc sailplane pilots
It is currently Thu Mar 28, 2024 9:30 pm

All times are UTC + 8 hours

Post new topic Reply to topic  [ 109 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
PostPosted: Sat Jun 09, 2012 12:06 am 

巳有A-E 咁多選擇都不夠嗎? 確是不用急,不過我們都說跟本不知那次比賽先比得成,如果選11月投票,那11月又不能比賽又推到12月,點知12月又取消比賽。咁又點算?

12月先投,又怕有人請假來不及一月請兩次假(如Stanley 提議的plan 一月賽兩次)

打鐵襯熱,隔多幾個月大家都可能唔記得要投什麼票啦! :x

而且6月投票,可交HKRCSS 於 9月份開會通過。大家可以慢慢計畫來年比賽練習準備!亦可了結一份新議案,等各執委可以專心去搞其他活動及會內事務。

就係咁,各位還有什麼好建議? 請深思熟慮才提出,相信不用再想多幾個月吧!日日都有新方案,排到Z 都未夠排,到時叫人點投票?

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 12:37 am 

Albert wrote:
而且6月投票,可交HKRCSS 於 9月份開會通過。大家可以慢慢計畫來年比賽練習準備!亦可了結一份新議案,等各執委可以專心去搞其他活動及會內事務。

F3F group 只是HKRCSS會其中一個 interest group,個group內部制定的賽例,只需group members 討論決定,唔需要上HKRCSS 執位討論決定,如果這些決定唔影向個會的resource和運作的話,執位會只需簡單endorse 就可以,遲D 年尾endorse都無問題,所以跟本不用這麼急,比多些時間討論下仲好。

況且現在有咁多個建議,眼花潦亂,用多少少時間討論西選那些最可取的兩、三個方案才拿出來投票咪仲好啦!

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 1:49 am 

我開會次數不多, 現開會時有加入各項有關各項比賽/活動安排之日期之討論. 要 endose 前都要開會時各interest group 組長一起傾好, 唔通一日玩幾個 interest group 麼?

因各組長見面時間不多, HKRCSS 開會就是最好傾談時間!

F3F 安排一事, 巳見多個建議, 非常歡迎!

其實這 5-6個選擇都夠了吧! 當中有資深 F3F賽員 Stanley 同 Mak 的建議. 亦有RCPRO 隊 9位組員 + CM + Philip + AC 等人於這幾個沒比賽的日子談過後, 決定了 CM 及我的方案; 是十數人決定出來的 "可取" 的方案. 絕不是發夢時想到才提出的!! 有一定代表性!! 相信我們心目中巳各有選擇. 可作給各其餘會員一起投票決定!!

PS: 請問現在有 "誰" 可以決定那2-3個方案可取? 不如就 A, B, C, D, E, M 六選一吧! 如期把簡單事複雜化. 不如用心說服大家選想要的方案吧! 請緊記一己意向並不代表大家都想要的!

謝謝大家支持, 我會選 "E", 因是最接近現在的比賽安排, 又可以令大家於好風時多賽幾回! 開心又易安排!

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 10:46 am 

冷靜與熱情之間, 如何取得共識.
從這議題討論之始, 至今不足1個月;
從有心人仕建議明天投票表決, 至今亦只寥寥數天時間;
雖然港人做事貴乎神速, 但亦不宜倉促定案.
然若年底方作表决, 亦未免過於迂腐.
可不以下月時間為限, 一來不至拖得太久, 亦可稍稍冷靜,
重長計議, 集思廣益.

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 10:54 am 

非正式賽收錢 由提出 到投票 到通過 唔駛兩分鐘 very good

星期日會先投票讚唔讚成即日投票

我係講咁多再講話被人笑維園阿伯

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 12:12 pm 

幾時投票我暫不參加意見。星期日由大家決定!CM, 仲有個 plan N, 就係保持現有賽例不變!

大家爭辯咁耐,其實都是想講出今年比賽真係無癮!六個月比一次賽!唔開心!

如果唔盡快改現有比賽賽例,再加入CD指示,我 plan定下年退出港式F3F!訂定明年飛機票去台灣搵宋主席飛好過! :cry:

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 1:26 pm 

組長有新決定。明日交比大家,或不用即日投票,下次再投都可以,但方案不再加了!

謝謝大家熱血之意見,預祝明日比賽成功,機場上決一高下!

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 11:01 pm 

CM Cheng wrote:
非正式賽收錢 由提出 到投票 到通過 唔駛兩分鐘 very good

Very good? 我話very bad至真!

在AGM上主席大大即興提出這議程,投票通過。
這裡有三個明顯的問題

1. AGM開會要有既定議程(會章有寫),無奈主席大大即興提出->有問題
2. 這個臨時議程是要非正式賽收錢,但並非所有F3F group members出席AGM,他們no chance to say->有問題
3. AGM是所有HKRCSS members的聚會,其中有很多不是F3F group members,他們被迫投票不是屬於他們的事項,影向F3F group->大有問題

從任何法律觀點上看這個投票都是錯誤的。
之後到有F3F members 提出疑問時,最佳的解決方法就是在山上人齊時重新投票,無奈要搞到動口,何必呢!大家都只是愛玩滑翔機這種健康活動者。 :shock: :shock: :shock: :shock:

提出疑問、異議是好正常之事,唔好一出聲就當人反動派,可悲。 :( :( :( :( :( :(

PostPosted: Sat Jun 09, 2012 11:30 pm 

你地未再嘈!我發覺 rcsail.com 論壇經常出現意見爭拗問題,仲係好多次 <--- 好很有問題!

怪唔知依度無人出post啦! :?

PostPosted: Sun Jun 10, 2012 12:06 am 

Stanley wrote:

Very good? 我話very bad至真!

在AGM上主席大大即興提出這議程,投票通過。
這裡有三個明顯的問題

1. AGM開會要有既定議程(會章有寫),無奈主席大大即興提出->有問題
2. 這個臨時議程是要非正式賽收錢,但並非所有F3F group members出席AGM,他們no chance to say->有問題
3. AGM是所有HKRCSS members的聚會,其中有很多不是F3F group members,他們被迫投票不是屬於他們的事項,影向F3F group->大有問題

從任何法律觀點上看這個投票都是錯誤的。
之後到有F3F members 提出疑問時,最佳的解決方法就是在山上人齊時重新投票,無奈要搞到動口,何必呢!大家都只是愛玩滑翔機這種健康活動者。 :shock: :shock: :shock: :shock:

提出疑問、異議是好正常之事,唔好一出聲就當人反動派,可悲。 :( :( :( :( :( :(

不是"主席大大即興提出這議程",當日係Donny叫李文主席提出的。

當天叫人即時提出議程投票,今日叫人"重長計議集思廣益",我係寸佢呀。

好撚煩。

重有,我幾時係到當你反對派呀?我係呢條thread度回覆個幾多次呀?我唯一意見係Plan C/D有割禾青的可能,係唔係咁就踩親你條尾由來針對我呀?你個幾個Plan都係疊選票上,我唔同意但我都無忽視過。

我真係唔想係到討論。

PostPosted: Sun Jun 10, 2012 6:42 am 

重有,我幾時係到當你反對派呀?我係呢條thread度回覆個幾多次呀?我唯一意見係Plan C/D有割禾青的可能,係唔係咁就踩親你條尾由來針對我呀?你個幾個Plan都係疊選票上,我唔同意但我都無忽視過。

我真係唔想係到討論。

CM 兄

你話very good,我話very bad,觀點與角度不同,件事跟本與你無關,又唔係你的錯。

我呢個post 講提出疑問、異議是好正常之事,唔好一出聲就當人反動派,好明顯是指上次AGM 投錯票的事,何來針對你呀?

討論多些,就自然少出錯,有何問題?何必講粗 :shock: :shock: :shock:

PostPosted: Wed Jun 13, 2012 2:09 am 

大家請將早幾天比賽之 "投票單張" 選填好你的意願, 於下次 F3F 聯賽交給我.

如果你未能出席下次比賽, 請將 "投票" 意願以 PM 方式話知 或 交給你們之隊友轉交.
如果你沒有 "投票單張", 可以直接找我索取 !

謝謝~~

PostPosted: Mon Jul 09, 2012 3:15 pm 

巳於昨天比賽收到部份投票表格, 但有些人失了表格 / 上次沒有到, 今晚請 CM Cheng upload 表格上網, 給大家下載一看, 再給大家一星期時間, 於 16/7/2012 (下星期一) 之前交給我, 或以 PM 型式傳給我. 謝謝!!

PostPosted: Tue Jul 10, 2012 7:12 am 

(1) 2013 F3F 聯賽安排意見 - 有關出賽日
原來F3F聯賽賽例:賽期預先公佈,不容許改期,若預天氣不佳則該月比賽取消,其意義乃給所有參賽者可以預先安排參加比賽,同時不會因臨時改期而失去比賽機會,亦避免與HKRCSS其他活動撞期。因有些飛友星期日需輪班要預先安排請假,有些飛友要照顧家庭不可連續星期日比賽。
但由於不可改期,以至因天氣關係而取消賽事時有發生,太多比賽取消則失去聯賽的意義。是否還有改善空間呢?

(A)不硬性規定聯賽一定在每月的第二個星期日,預定一年中十五個星期日,以總數十二場為目標
1, 每年度聯賽前先預定並公佈十五個比賽的星期日,大約一個月一次比賽,不過秋冬季會緊密一點,如三星期一次,以容納多出的三場比賽。
2, 天氣不佳,比賽只會取消,不會改期。
3, 如能賽足十二場,則餘下的比賽將取消。

(B)不硬性規定聯賽一定在每月的第二個星期日,預定一年中十五個星期日,賽十五場為目標
1, 每年度聯賽前先預定並公佈十五個比賽的星期日,大約一個月一次比賽,不過秋冬季會緊密一點,如三星期一次,以容納多出的三場比賽。
2, 天氣不佳,比賽只會取消,不會改期。
3, 扣減與現例一樣,除了10~12場減3場改為10~15場減3場。

(C)跟現時賽例一樣,但可延期,並增加扣減場數
1, 天氣不解可延期一周,再不佳則取消。
2, 增加扣減場數,由原來
原來: 改為:
1-3減0 1-2減0
4-6減1 3-4減1
7-9減2 5-6減2
10-12減3 7-9減3
----- 10-12減4
增加扣減原因,是希望可以減少對因改期而不能出席的飛友的影響。

(D)每個月都預定兩個星期日為比賽日,如果兩日天氣都ok就比兩日
一年12個月最多可比24場,每月的兩場比賽任由飛友參加其中一場或所有兩場,如果飛友只參加其中一場,就以他這一場為他的月賽成積,如果有飛友能成功參加兩場,他的成積是兩場的平均值。無論每個月可賽一場或兩場都好,就只出一個月賽成積。12月最多也只有12個成積,扣減的方法和以前一樣。

(E)3-8月預定兩個星期日為比賽日,如果兩日天氣都ok就比兩日
和(D)一樣,但只限於3至8月。

(F)一年24場,可選賽一或二場,但需預先聲明
一年共有 24場,每月2場,機友可每月飛足2場,飛第一場時要說明只按50% or 100%分數計算,(如第2場因天氣取消,將自動轉為100%計分),比賽開始後不得更改。
只能飛1場嘅機友可於第1場或第2場出賽(時間自由度更大),die hard友又有每月兩次正式比賽 。
這樣,如果第一場比賽因天氣取消,第2場將成為當月的成績(所以建議只飛1場的機友,選飛第1場)
第2場與第1場相距2周,以便機友安排時間,天氣不佳,比賽只會取消,不會改期。

(G)爛風月有後備日
在爛風的月份(4、5、6、7月),編兩個星期日為比賽日,第一個星期日是正日,第二個星期日是後備日,如果第一個星期日天氣OK能成功舉行,那就後備日取消不需再賽,如果正日不行,後備日保上。

(H)沿用舊制,不作更改。

PostPosted: Tue Jul 10, 2012 7:13 am 

(2) 2013 F3F 聯賽安排意見 - 有關取消比賽的準則
有關因天氣惡劣而取消比賽的新安排,現在賽例為CD個人決定,現提議投票決定:
CD 不能獨立作出取消賽事之決定,以下因數除外:
- 黑雨,黃雨警告/三號或以上風球;以天文台比賽當日公告為準。

如當日預定之比賽場地風向不佳,或大霧,或有其他突發事件,CD 應在現場與各參賽者討論或投票後,才作出轉場地 或 取消賽事之決定。如要轉場,盡量於10am或之前作出決定。

如仍未有合適比賽場地,請CD 於11am 前作出取消之決定。

A: 贊成新安排

B: 反對新安排(維持現在賽例)

PostPosted: Tue Jul 10, 2012 7:13 am 

(1) 有關出賽日
A
B
C
D
E
F
G
H

(2) 有關取消比賽的準則
A
B

PostPosted: Tue Jul 10, 2012 12:06 pm 

CD 不能獨立作出取消賽事之決定,以下因數除外:
- 黑雨,黃雨警告/三號或以上風球;以天文台比賽當日公告為準。

如當日預定之比賽場地風向不佳,或大霧,或有其他突發事件,CD 應在現場與各參賽者討論或投票後,才作出轉場地 或 取消賽事之決定。如要轉場,盡量於10am或之前作出決定。

CM,

(1) F

(2)
新例係咪 CD 明知賽場己係仙景(大霧), 都唔可以作出決定取消或轉場.
而一定要全世畀,山長水遠去仙景集合 ! ? :?
咁浪費電油,唔環保啊!
有冇好啲嘅 option 呀?

PostPosted: Tue Jul 10, 2012 12:37 pm 

我明白有時要CD做呢個影響咁大嘅决定, 佢會面對好大嘅心理壓力 !

我建議(2)加多個 option :

CD 必須公報取消賽事: 黑雨,黃雨警告/三號或以上風球;以天文台比賽當日公告為準。

如當日預定之比賽場地風向不佳,或大霧,或有其他突發事件,CD可按當時環景,
及早作出轉場地 或 取消賽事之決定。如要轉場,盡量於10am或之前作出決定。
如仍未有合適比賽場地,請CD 於11am 前作出取消之決定。

如CD自覺不能決定 ,可交由F3F組長作出決定.

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 1:03 am 

暫時收到了 15份投票意向回覆,未投票的會員,請盡快考慮清楚,三天後的星期一零晨截止!

Stanley 你在嗎, 考慮清楚未?

Mak, 你是 F + A 定 B? 第二項投票若選A, 而又當選,些微細節或可作修改。

其他未投票的請pm 我!謝謝! :D

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 11:33 am 

立法會都容許修訂動議啦!
冇理由只能選你定o既呢兩項幡.

我題出修訂動議, 增加(2)C 選項
我投 (1)F & (2)C

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 11:38 am 

阿Mak, 咁多時間都唔提出,臨交表格先講,太遲了,第二項當你棄權。

但我們仍多謝你的建議,最後修定交由 F3F 組長決定。

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 3:56 pm 

Albert,
頭先同你講電話,先至知你地想改(2)嘅原因,
係擔心有CD因個人分數之得失、而不必要地取消賽事!

呢點我都認同、應該想方法去面對.
但因此而要求全部賽員去場地投票、然後才取消、回家,並非一個好辨法.

我建議之 (2)C 可改為:
如須更改場地,由CD及早作出決定
如須取消比賽, CD+ 2位 helper 投票决定.

如(2)C 不接受為選項之一,咁就按你意思,第二項當我棄權啦。

PostPosted: Fri Jul 13, 2012 11:29 pm 

其實又不需所有人都去哂現場投票。現場有多少人就多少人投票改場與否?

例如:
不過如果8am大霧,9am 天晴開賽,你9am 先從家中起程來係你損失。

突然改場地又飛到,你唔到場又遲了知道或不知,改場來不及參加,亦是閣下損失。

Post new topic Reply to topic  [ 109 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 8 hours