RC Slope Soaring in Hong Kong

A forum for rc sailplane pilots
It is currently Thu Mar 28, 2024 4:29 pm

All times are UTC + 8 hours

Post new topic Reply to topic  [ 109 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
PostPosted: Wed Jun 06, 2012 1:21 pm 

咁今個星期日大家先投票決定在那一個月投票啦。

A [ ] 六月(即場)投票
B [ ] 七月投票
C [ ] 八月投票
D [ ] 九月投票
E [ ] 十月投票
F [ ] 十一月投票
G [ ] 十二月投票
H [ ] 先投票在那一個月投票在那一個月投票。

OL79

PostPosted: Wed Jun 06, 2012 9:55 pm 

改為 :p
A [ ] (即日) 6am投票
B [ ] (即日) 7am投票
C [ ] (即日) 8am投票
D [ ] (即日) 9am投票
E [ ] (即日) 10am投票
F [ ] (即日) 11am投票
G [ ] (即日) 12pm投票
H [ ] (即日) 不投票。

PostPosted: Wed Jun 06, 2012 11:32 pm 

今星期天氣九成九一定能比賽,人數應較多。就今個月作投票啦!早些決定等大家有心理準備及安排。

改下次投票,到時又取消比賽仲煩!今次比賽不來,當投票棄權!

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 3:20 pm 

Swallow wrote:
我贊成今個星期日表決,如果是為下半年的比賽増加多數場賽事,若不是的話,我同意稍後才投票,亦不是壞事!

唔好意思,如果今次投票是要增加下半年的場數,對唔住,我會堅決反對。
原因好簡單,今年聯賽賽例在聯賽開始前製定,如果在年中修改,有遺比賽公平、公正性的原則,請問打波有冇半場改例,臨時加時再打?這個基本的公正原則萬萬不能放棄!

明年聯賽的賽例案排,我地可以慢慢討論,找出一個合理能迎合各方需要的方案,現在就強行投要,有冇這個必要?

有時間不如請各位飛友提供多些有建設性的方案,討論研究,尋求共適仲好啦。

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 8:58 pm 

每位機友都有不同的觀點與角度, 這樣討論下去也不設實際吧!

任何比賽大都是參賽者安排時間去參加賽事,甚少主辦單位去遷就參賽者...這絕不存在公義不公義的問題!

我作為一位參賽者,大會安排妥善的賽事給我去参與, 就算部份賽事無法抽空出席, 小弟也萬分感激!

現在大家有機會投票選擇2013年的聯賽安排, 那何不就投下自己心中一票呢? (如果你是我...除非兩個我! :roll: )

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 9:51 pm 

Stanley wrote:
唔好意思,如果今次投票是要增加下半年的場數,對唔住,我會堅決反對。
原因好簡單,今年聯賽賽例在聯賽開始前製定,如果在年中修改,有遺比賽公平、公正性的原則,請問打波有冇半場改例,臨時加時再打?。

X 2, 明年賽例如何改變都妤,不應中場改例.

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 10:18 pm 

K.Y.Mak wrote:
原因好簡單,今年聯賽賽例在聯賽開始前製定,如果在年中修改,有遺比賽公平、公正性的原則,請問打波有冇半場改例,臨時加時再打?。

X 2, 明年賽例如何改變都妤,不應中場改例.

兩位師父, 從頭到尾都係講修改明年賽例...無人話要中場改例啊~~~ :?

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 10:21 pm 

我贊成今個星期日表決,如果是為下半年的比賽増加多數場賽事,若不是的話,我同意稍後才投票,亦不是壞事!

呢點係大部份分人都有共識 :o

Last edited by K.Y.Mak on Thu Jun 07, 2012 10:28 pm, edited 1 time in total.

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 10:27 pm 

我相信兩位同好誤會了我的意思,我的整體意思是,如果今次投票,是為下個月可能發生的事,我會贊成盡快去表決,若否,可以從長計以,不用急於一時,這是本人的想法,但因此引致各人誤會,真抱歉!!

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 10:30 pm 

呀F3F組長個標提係 - 「2013 F3F 聯賽安排意見」

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 10:37 pm 

Quote:
今年聯賽賽例在聯賽開始前製定,如果在年中修改,有遺比賽公平、公正性的原則,請問打波有冇半場改例,臨時加時再打?這個基本的公正原則萬萬不能放棄!

Stanley,

I seldom agree with you, but not this time.

x 2

Mak,

Team SMP finally agree with each other :lol: :lol:

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 10:53 pm 

Pong,

Swallow 兄巳說清楚、這只是一場誤會. :!:

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 11:32 pm 

對唔住,是小弟睇錯。

既然是講明年的賽例,還有大把時間,不需要急於表決。

現在所提出的方案,有利亦有幣,我相信還會有更好的方案提出,只要大家多D思考提出討論,集思廣益,定能盡善盡美。

例如A方案可否改改,既然要編15場比賽,就不如索性賽足最多15場,無需要在賽完12場後cut啦

又例如D方案如果賽18場太多的話,可否只在4、5、6、7月賽兩賽,總共16場就夠呢?

有冇人想出更有建設性的好方案?

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 11:50 pm 

CM, 今星期日投票請加上 PLAN E:

(A)不硬性規定聯賽一定在每月的第二個星期日,預定一年中十五個星期日,比賽場數沒有上限。

1, 每年度聯賽前先預定並公佈十五個比賽的星期日,大約一個月一次比賽,不過秋冬季會緊密一點,如三星期一次,以容納多出的三場比賽。

2, 天氣不佳,比賽只會取消,不會改期。

我覺依個最好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 6:56 am 

Quote:
對唔住,是小弟睇錯。

Stanley,

Your fault again ! :twisted: :twisted:

:lol: :P :lol: :P :lol: :P :lol: :P

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 2:27 pm 

阿Pong
知錯能改,多謝指教!

昨晚發夢又諗到個較公平可行的方案,是集合方案A和方案D的優點:

在爛風的月份,編兩個星期日為比賽日,第一個星期日是正日,第二個星期日是後備日,如果第一個星期日天氣OK能成功舉行,那就後備日取消不需再賽,如果正日不行,後備日保上。

這個方案 (Plan - F) 有什麼好處?

1. 由於每月只賽一場,計分方法如以往一樣,也沒有割禾青之嫌,是公平的方案
2. 如果只4、5、6、7月因爛風關系加4個後保日,飛友只需預先編定共16個可能比賽日,其中4個只是後保,比方案A硬性規定15個比賽日更有彈性。

其實現時的賽例每年能賽12場已是很足夠,只是因夏季天氣因素影向,不能成功舉行這麼多場數,新建議的方案是跟據現在的方案加多少少彈性,把天氣因素減半,那就已經足夠。

日前我個人認為這個方案最可取,最好大家多些討論,不要硬闖

Last edited by Stanley on Fri Jun 08, 2012 5:12 pm, edited 1 time in total.

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 3:19 pm 

有啲機友喜歡多啲比賽,有啲又每月一次已安排困難!
現有兩全其美嘅方法如下: PLAN - M

一年共有 24場, 每月2場
die hard 機友可每月飛足2場,
飛第一場時要說明只按50% or 100%分數計算.(如第2場因天氣取消、將自動轉為100%計分)
比賽開始後不得更改.

只能飛1場嘅機友可於第1場或第2場出賽(時間自由度更大)
die hard友又有每月兩次正式比賽
一石二鳥

這樣, 如果第一場比賽因天氣取消,第2場將成為當月的成績
(所以建議只飛1場的機友,選飛第1場)

第2場與第1場相距2周‧以便機友安排時間

天氣不佳,比賽只會取消,不會改期。

Albert, 我覺依個先至係最好呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen: :mrgreen:

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 4:57 pm 

飛第一場時要說明只按50% or 100%分數計算.(如第2場因天氣取消、將自動轉為100%計分)
比賽開始後不得更改.

麥師父,投票時係咪有呢個plan架(你係咪會玩足24場 :mrgreen: ) :shock: :lol: :mrgreen:

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 5:10 pm 

有啲機友喜歡多啲比賽,有啲又每月一次已安排困難!
現有兩全其美嘅方法如下: PLAN - M

比賽開始後不得更改.

只能飛1場嘅機友可於第1場或第2場出賽(時間自由度更大)
die hard友又有每月兩次正式比賽
一石二鳥

這樣, 如果第一場比賽因天氣取消,第2場將成為當月的成績
(所以建議只飛1場的機友,選飛第1場)

第2場與第1場相距2周‧以便機友安排時間

天氣不佳,比賽只會取消,不會改期。

阿麥,你所講既 PLAN - M 睇落咪即係我第一次提議的 Plan-C,有人話會割禾青。 :o :) :) :)

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 9:01 pm 

阿麥,你所講既 PLAN - M 睇落咪即係我第一次提議的 Plan-C,有人話會割禾青。 :o :) :) :)

飛第一場時要說明只按50% or 100%分數計算, so NO 割禾青

If the pilot selected 100% for his first contest, that will be the final mark he'll get.
He will not get points on the second race.

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 10:28 pm 

飛第一場時要說明只按50% or 100%分數計算, so NO 割禾青

If the pilot selected 100% for his first contest, that will be the final mark he'll get.
He will not get points on the second race.

明白!

那就是說
1. 如果飛友想參加兩場選了50%,但第二場突然有事不能出席,他只得50%分,慘!但是自已問題與人無由
2. 如果飛友初初只想參加第一場,選了100%計,但後來突然又想玩埋第二場,就唔計分,但他參加第二場唔計分的話,會唔會影向其他參賽者呢?是否需要bar左佢唔準佢第二場參賽以示公正?佢如果第二場拿了速男又點計?

這個方案雖然復雜,但不失為一個公平,非常有彈性的方案,可以照顧不同飛友的需要,幾好!

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 11:13 pm 

不是硬闖,大家投票啦!各人有建解覺得是最好。

意見巳好足夠,今星期投票啦!唔通近排興拉布?:lol:

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 11:40 pm 

Albert wrote:
不是硬闖,大家投票啦!各人有建解覺得是最好。

意見巳好足夠,今星期投票啦!唔通近排興拉布?:lol:

Albert
為什麼個個post都叫人今個星期日投票,難度跟梁生一樣要7月1號趕住上任嗎?我地有足夠意見咩?還有大半年,各位有冇深思熟慮過?阿麥慢熱,今日先出個新建議,我昨晚發夢又有新建議,難度飛友連討論這些建議的時間都沒有?
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Post new topic Reply to topic  [ 109 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 8 hours