RC Slope Soaring in Hong Kong

A forum for rc sailplane pilots
It is currently Sat Apr 20, 2024 7:03 am

All times are UTC + 8 hours

Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Dec 06, 2011 12:13 am 

各位朋友:

昨天(2011年12月4日 )在馬鞍山的F3F比賽中,再次發生滑翔機與滑翔傘相撞意外,該滑翔機還掛在滑翔傘的繩上,可幸事件中沒有人因此而受傷甚至死亡,實在非常幸運。

我在此再次呼籲大家,馬鞍山和石澳(龍脊)是模型滑翔機與滑翔傘共用的場地,在該處飛行請務必顧及滑翔傘飛行員的安全,因滑翔傘的飛行特性,他們是無法避開我們的滑翔機的,所以只可以由我們滑翔機主動避開,請不要忘記,無論任何原因或理由,滑翔傘有意外都很容易道至人命傷亡,是無可挽救的,請大家時刻緊記。

對於進入F3F航道的滑翔傘,現時我們有人員鑑察,可及早提示CD及比賽中的賽員,有需要時可中斷比賽及作出回避。但據我所知昨天的意外是在降落時發生,可能賽員顧及降落未有留意附近的滑翔傘、以及沒有鑑察人員提示所至。

請各位朋友降落時,先察看降落航道有沒有滑翔傘,因我們的降落航道正好在滑翔傘起飛和降落的場地上空,若有滑翔傘升降而我們又硬擠進去,是非常危險的。必須遵守"藍天守則",任何情況下滑翔機不可與滑翔傘重疊,請不要相信自己的判斷力,兩隻同一大細的滑翔機尚且會相撞,何況體積跟滑翔機相差很大的滑翔傘?不要把別人的生命按在自己的判斷力上。

在滑翔傘的起降場地,他們一般飛得很低,若有需要,我們可以在高空盤旋待安全時才降落。

將來的比賽,若有太多滑翔傘,我會建議派出工作人員幫助賽員,鑑察降落航道,避免再有意外。

另,2012年起的F3F聯賽,我建議要求參賽者必須購有第三者保險,雖然購買保險不等於增加安全意識,但至少有多一個保障,以及表示HKRCSS對F3F比賽安全的重視。有關保險我會在下一次會議提出。

CM Cheng
F3F Group Leader
HKRCSS

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 06, 2011 12:31 am 

Good Points. Support :!:

PostPosted: Tue Dec 06, 2011 9:04 pm 

意外照片 . . . :(

http://www.rcpro.net/forum/viewthread.p ... =#pid68183

PostPosted: Tue Dec 06, 2011 9:58 pm 

This is a message I post some time ago:
K.Y.Mak wrote:
為免摇控滑翔機 撞上滑翔傘的意外事件之發生,
滑翔機手與滑翔傘員都應該更加小心,及需加深對對方的飛行特性之了解
以便於飛行時、可作出正確的決定

為了知己知彼、我們這就去了解一下滑翔傘的飛行特性吧:

"拉up" 及 "推down":
滑翔傘是熱氣球以外,最低級的飛行器. 它沒有像滑翔機的 "拉up" 及 "推down" 功能
所以滑翔傘要上升或下降,只能飛進上升氣流,等上升氣流吹它上天,
或轉入下降或靜止氣流中,讓地心吸力、吸它下去!

Aileron 轉向:
滑翔傘沒有Aileron 轉向功能. 它的行走方式有如坦克車
它要轉向時,是要拉所去方向的 break. 使這邊的翼面減速,直至滑翔傘對正所去方向便放開剎車
eg. 要轉右、就拉右邊的剎車, 當右邊慢了下來,而左邊以正常速度前行,就達到轉右的目的
但每次拉剎車都會跌高度!

山坡邊飛行:
在低空沒有熱氣流的地區,它只有在 slope 邊飛行,才可保持飛行高度, 飛離 slope 就只有下降了
所以在MOS, 它們都要飛去大金鐘、利用大金鐘個坡、飛上大金鐘山頂
在山頂高度才可找到上升氣流飛行(可以不需要山坡氣流飛行)
在此較好風的日子,坡外都有較大升力,就可以不必在山坡邊飛行

弱風下滑翔傘飛行:
與我們的滑翔機一樣,弱風下必定要飛行在坡邊,才可保持高度,否則就只有飛落山一途
但滑翔機與滑翔傘有一項很大分別、性能!
在弱風下、當滑翔機還有足夠風力可飛高插低時,飛行比率較低的滑翔傘,已不能飛離坡面了

強風下滑翔傘飛行:
滑翔傘不能在強風下飛行,
會彼吹去後山,很危險
強風下它是(不能)起飛的

PostPosted: Tue Dec 06, 2011 10:05 pm 

Another old post :

Dear pilots,

There was a Mid-air between RC planes and paragliders at MOS on 1-1-2011 again. :shock: :?
Due to difficulty on distance judgement, RC Pilots should Always keep "Blue Sky" between your RC plane and paragliders. :!:

PostPosted: Tue Dec 06, 2011 10:12 pm 

机冇左可以買過, 命冇左就 GAME OVER 啦 :!:

大家請記著•"生命無 Take Two"
不論是你的生命、或是別人的生命

:idea:

PostPosted: Tue Dec 06, 2011 10:42 pm 

机冇左可以買過, 命冇左就 GAME OVER 啦 :!:

大家請記著•"生命無 Take Two"
不論是你的生命、或是別人的生命

:idea:

最大問題就是老手都有出錯時, 如果是新手 . . . 跟本未能完全掌握飛行航道及距離, 唔通叫佢地不可在馬安山 / 石澳飛?? :?

我覺得傘友都要控制一下佢地的飛行航線, 有滑翔機友飛行既時候, 不要太靠近該區域, 預留一些空間給我們飛! 我地都好驚撞到傘友的!! 當天十幾隻傘, 只是傘友在我們前面飛來飛去, 本身數目巳成立不到 "BLUE SKY" . . . 我想出機都不敢! 唔通佢地飛, 我地就要停下來?? :cry:

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 12:03 am 

此如你在馬路上遊車河時,
因行人太多而有一些行人走出了馬路,檔著車路.
那麼你停不停車 :?:

還是那一句 : "生命冇 Take Two" :?

我們應再與傘會連絡、讓他們也理解我們的情況
以找出大家都可共同安全地使用場地的方法.

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 12:31 am 

此如你在馬路上遊車河時,
因行人太多而有一些行人走出了馬路,檔著車路.
那麼你停不停車 :?:

還是那一句 : "生命冇 Take Two" :?

我們應再與傘會連絡、讓他們也理解我們的情況
以找出大家都可共同安全地使用場地的方法.

汽車都有響安, 滑翔傘都是否考慮加裝? 好多時殺到埋黎先知道有傘 . . . :roll:

我另外想講出大家一句心聲: 『唔好飛埋黎得唔得呀!!』 :?

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 1:41 am 

Albert wrote:
汽車都有響安, 滑翔傘都是否考慮加裝? 好多時殺到埋黎先知道有傘 . . . :roll:

我另外想講出大家一句心聲: 『唔好飛埋黎得唔得呀!!』 :?

唔好飛埋黎得唔得?
如果好風 : 得
唔好風 : 唔得

飛行傘其實只係一個有 airfoil 既降落傘
飛行性能很差, 你當佢係隻極之超重既床板、就差唔多了.
佢地在細風時一定要拍住個slope 至keep到高度, 一離開個slope就趺, 一但高度底於坡面兩三個傘位•就上唔返上黎. 要直出西貢走人
佢地既目的地、其實係大金鐘, 因為可以慢慢咁在大金鐘個坡儸高度, 上到大金鐘頂、如果搵到熱氣流、先至可以飛離山坡.
但在細風時, 技術未夠既、或 wing loading 太重既’都唔係咁易上倒大金鐘.
所以你會見到的傘明明飛左過去左邊、又再飛返過梨.
佢地唔係玩野–而係上唔到大金鐘,就要返去起飛點、再拍住個 slope 一路儸高度、重新再試過.

你平時都見啦、大風時喲傘都可以走外圍過去大金鐘, 然後上左頂後、就飛到高高、長時間都唔再落黎既.

問題一般都係發生在細風日子, 如果唔比傘佬飛過我地條track, 咁等如叫佢地收皮返屋企.

我地同傘佬都唔想收檔走人•
咁只有大家體亮、安排一個雙方都可接受既方法吧!

"響安"都係一個好方法 :D

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 1:51 am 

唔好飛埋黎得唔得?

嘲傘其實只係個有 airfoil 既降落傘
佢地在細風時一定要拍住個slope 至keep到高度, 一離開個slope就趺高度, 一但高度底於坡面兩三個傘位•就上唔返上黎. 要直出西貢走人
佢地既目的地係大金鐘, 因為可以慢慢坩在大金鐘個坡儸高度, 上到大金鐘頂、如果提到熱氣流、先至可以飛離山坡.
但在細風時, 喲技術未夠既、或 wing loading 太重既’都唔係咁易上倒大金鐘.
所以你會見到喲傘明明飛左過去左邊、又再飛返過梨.
佢地唔係玩野–而係上唔到大金鐘,就要返去起飛點、再拍住個 slope 一路擺高度、再試上大金鐘.

你平時都見啦、大風時喲傘都可以走外圍過去大金鐘, 然後上左頂後、就飛到高高、長時間都唔再落黎既.

問題一般都係發生在細風日子, 如果叫傘佬唔可以飛過我地條track, 咁易等如叫佢地收皮返屋企.

多謝 MAK 師傅又教識大家多一樣野~

不過我地真係好禮讓, 當日真係收檔走人... :roll:

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 8:23 pm 

各位朋友:

12月11日的執委會會議會先討論有關馬鞍山飛行安全,請各位、尤其是F3F機友盡量參加,屆時滑翔傘的安全主任也會出席。

香港遙控滑翔飛行協會 第四次會議

日期 : 2011年12月11日, 星期日
時間 : 晚上6時正
地點 : 將軍澳 尚德邨尚美樓 尚德社區會堂 會議室

CM Cheng
HKRCSS

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 10:16 pm 

唔好飛埋黎得唔得?

飛行傘其實只係一個有 airfoil 既降落傘
佢地在細風時一定要拍住個slope 至keep到高度, 一離開個slope就趺, 一但高度底於坡面兩三個傘位•就上唔返上黎. 要直出西貢走人
佢地既目的地、其實係大金鐘, 因為可以慢慢咁在大金鐘個坡儸高度, 上到大金鐘頂、如果搵到熱氣流、先至可以飛離山坡.
但在細風時, 技術未夠既、或 wing loading 太重既’都唔係咁易上倒大金鐘.
所以你會見到的傘明明飛左過去左邊、又再飛返過梨.
佢地唔係玩野–而係上唔到大金鐘,就要返去起飛點、再拍住個 slope 一路儸高度、重新再試過.

問題一般都係發生在細風日子, 如果唔比傘佬飛過我地條track, 咁等如叫佢地收皮返屋企.

"響安"都係一個好方法 :D

飛唔起就咪出啦。

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 11:26 pm 

CM Cheng wrote:
各位朋友:

12月11日的執委會會議會先討論有關馬鞍山飛行安全,請各位、尤其是F3F機友盡量參加,屆時滑翔傘的安全主任也會出席。

香港遙控滑翔飛行協會 第四次會議

日期 : 2011年12月11日, 星期日
時間 : 晚上6時正
地點 : 將軍澳 尚德邨尚美樓 尚德社區會堂 會議室

CM Cheng
HKRCSS

我 7pm 要走 . . . 都盡量來一來~

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 10:57 am 

各位朋友:

HKRCSS

到時大家準時到場開會,米比啲傘佬以為我地"街打佬"冇記律 8)

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 2:19 pm 

各位朋友:

HKRCSS

到時大家準時到場開會,米比啲傘佬以為我地"街打佬"冇記律 8)

阿麥,你係唔係劉德華?!?!(無間道) :lol: :lol: :lol:

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 2:30 pm 

你錯啦! YC先至係劉德華、 我係梁朝偉 ! 8)

YC依家係街打會嘅安全主任、
駛唔駛我混入傘會,做返個safety officer 嘅職位呀 ! ? :lol:

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 2:45 pm 

一於咁話!

傘會派咗YC入滑翔機會做滑翔機會Safety Officer :!:

我地要派番阿麥入傘會做傘會Safety Officer :twisted:

PostPosted: Sat Dec 10, 2011 12:12 am 

大家好,我是新來報到的。

我都是一個熱愛模型滑翔飛機的人,但我也喜歡飛滑翔傘。

任何一種飛行都是迷人的 8)

我在飛模型滑翔飛機的時候,會聽到朋友說"那些傘佬"……
我在飛滑翔傘的時候,也會聽到一些朋友說"那些飛機佬" :)

其實大家都是熱愛飛行這種感覺的人。

在馬鞍山的問題,如 Mak Ching所寫,其實滑翔傘是一隻飛行性能和效率都不佳的飛行器,沒法主動控制升降(上升睇熱流和山坡氣流,下降就要飛到山脊線的小後方或拉"大耳朵"減少翼面積下降);過大的轉向除了會損失高度外,更要擔心失速折翼(低空折翼是無得救的,早半年就有一個掉了下來重傷),細風的時候就只有貼近山坡賺取僅有的升力。飛行速度只有約二十到三十公里,遠低於滑翔機五、六十公里。簡單來說,適合飛傘的天氣遠比模型滑翔機少。如果只飛星期六日,一年能夠有十次八次爽飛都已經要拍爛手掌(北風不穩定,西風無場飛,南風又常落雨雲又低,東風又可能過強)。飛滑翔傘比飛滑翔機要更有耐性、要等更耐(背負二十多公斤上山飛唔到再下山是必然經歷)。所以一有機會就有這樣多人飛出去。飛傘的人是沒有可能避開滑翔機,也看不到滑翔機的去勢(因為"傘佬"要全神控制貫注地留意自已和山坡的距離,太遠就跌下去,太近就撞山)。

為甚麼細風的時候都有人飛出去,因為他們都想搏到熱流飛出去,又或者飛出去的時候夠風,但一會兒又轉了細風,所以才會低飛經過滑翔機那邊。在風弱時每一個"傘佬"都不想在滑翔機的飛行場那邊飛,只是無耐地要來回飛過這個範圍賺取高度。如果一離開這條航線,就會失去不少高度,只好往西貢降落。只要一有升力,大家都想飛離山脊線往大金鐘或更遠處去看風景。亦因為只有這條路線,所以大家都覺得每一隻傘都好像專登要飛過來。其實如果有多過一隻傘的話,可能連滑翔傘自已都在爭位飛過這裡。所以當弱風的時候,大家都會等一個勇者去試傘,如果勇者飛到離開山脊線上升,大家就會陸續排隊飛出去。有時也要等一個半個小時才到自已起飛出去。因為前一個可能又要等好風才飛得起。這時滑翔機已經飛了好幾個大loop了。

希望各位模型滑翔飛機的朋友體諒,在香港玩滑翔傘的時機和地點都比滑翔飛機少。當滑翔傘風大或風細飛不到的時候,滑翔機都還可以飛動。

滑翔傘的飛行甚實並不是"自由自在",每個飛行員一飛出去就是為了找升力來飛行。賺取了高度後才飛去下一個懷疑有升力的地點來不停維持高度。萬一"中計"找不到升力,就要盡快飛回起點或失前有升力的地點,又或者飛去預定降落點。所以其實每一秒鐘的滑翔傘的飛行,都是在想著"我有沒有足夠的高度去到降落點"。一般來說,滑翔傘的下降比是大約1比9,但是加上逆風的因素就大約只有1比5到6左右。所以在馬鞍山萬一飛不上到山脊線,就大約只有2公里的續航力,以約1秒下降1公尺的速度下降去。

希望名位Ching都能夠體諒滑翔傘的飛行困難和操控性低。我明白個別飛行員有一些"野性言語粗魯"的問題。但是不少飛行員都是和大家一樣,都是喜歡風,喜歡飛行的感覺。也不是甚麼"飛仔飛女",護士教師工程師都有。亦希望大家明白操控模型飛機時是需要做到不危害地面和天上的人的安全。

可能有一天,你也會和我一樣喜歡上滑翔傘,但又同時喜歡滑翔機:)

祝大家飛行愉快,一齊爽飛。

PostPosted: Thu Dec 29, 2011 1:32 am 

上次開完會討論後, 早幾天於馬安山我們有F3F比賽, 明顯沒有之前那麼混亂~ 各滑翔傘老友真係非常合作!! 要謝謝 香港滑翔傘協會 及 其會員, 一起創造一個安全飛行的天空!! 8)

PostPosted: Thu Dec 29, 2011 9:34 am 

上次開完會討論後, 早幾天於馬安山我們有F3F比賽, 明顯沒有之前那麼混亂~ 各滑翔傘老友真係非常合作!! 要謝謝 香港滑翔傘協會 及 其會員, 一起創造一個安全飛行的天空!! 8)

同意同意 :o 一起共享藍天 :o 永遠安全第一 :o

PostPosted: Tue Jan 24, 2012 1:18 pm 

一段唔夠風飛出去要折返降落點的參考短片
如果起大金鐘發現下降就會轉回去,如果有升力就會繼續飛去北面。所以無升力都會飛得好近山邊。

http://www.youtube.com/watch?v=WyHyHGvIcY4

Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ] 

All times are UTC + 8 hours