RC Slope Soaring in Hong Kong

A forum for rc sailplane pilots
It is currently Thu Mar 28, 2024 4:26 pm

All times are UTC + 8 hours

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: 安全飛行
PostPosted: Wed Mar 03, 2004 12:08 am 
估計現時比較多意外發生的地方是 CWB 其他放飛點就比較少意外發生,原因何在?????其得研究研究。

Post subject:
PostPosted: Wed Mar 03, 2004 12:32 am 

因為新仔多,又不知危險咪常出事囉
不過其實有時D"高手"又愛表演,完全不理其他人 :twisted: :evil: :twisted:

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 9:43 am 
意外亦有很多種,例如上一次發生穿頭意外,那一位機師便有一年以上經驗,由於當時風力達6級以上,對於一些強風經驗不足夠的機師,便很容易發生意外.

但亦有人為因素,例如有很多機師便沒有寫BAND紙的習慣,我曾經試過寫BAND紙之後仍給人JAM機,亦都試過寫BAND紙之後,其他人將我寫上的BAND刷去,然後寫上自己的BAND.

這個世界真是什麼種類的人都有,有的只顧自己一己之樂而罔顧他人的安全,自以為技術高超在距離行人路邊近距離玩抽插,如玩抽插果過程中,飛機突然之間被JAM,直衝向行人路之路人,後果相當嚴重.

若發生意外而導致他人死亡,情形就如清潔鋁窗時,鋁窗飛脫,跌落街而導致他人死亡,亦會被控誤殺.

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 6:24 pm 
即使老手,在一些原則性的安全問題上,都可持錯誤概念。

去《石澳》飛的,多是老手,但幾乎每次有滑翔降傘者同飛的時候,總聽見這些老手投訴滑翔降傘的航道阻礙他們。

這些老手,明顯無「模型飛機必須讓路予載人飛行器具」此基本安全概念。

Post subject: 安全飛行
PostPosted: Thu Mar 04, 2004 1:03 am 
Willy (as guest) wrote:
即使老手,在一些原則性的安全問題上,都可持錯誤概念。

去《石澳》飛的,多是老手,但幾乎每次有滑翔降傘者同飛的時候,總聽見這些老手投訴滑翔降傘的航道阻礙他們。

這些老手,明顯無「模型飛機必須讓路予載人飛行器具」此基本安全概念。

///所以我有此提議,不論新人或舊人,只要出機前向自己講一句:自己手上不是一件玩具,當正自己坐喺機上,平安去,安全番。保持架駛者應有的安全概念,例如你坐着自己架駛的汽車,你就一定唔會亂嚟,因為條命仔緊要。將呢個安全概念首先傳開去先。仲有滑翔傘呢個活動,我在網頁都時時留意臺灣,萬里鄉--翡翠灣D消息,佢地同D滑翔機和平共處,而且塲地亦標明安全規則供大家遵守。呢D安全概念就值得喺香港推行啦。

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 10:42 pm 
台灣翡翠灣既情況有D特別﹐個度係當地滑翔傘會既飛行場﹐有晒滑翔傘既設施﹐仲有一個好大既起飛台。係個度模型滑翔機只係客人﹐D滑翔機師都話有寄人籬下既感覺﹐所以滑翔傘一飛﹐佢地只可以一味等﹐無得投訴。但石澳既情況我估有D唔同﹐個度應該係公家地方﹐滑翔傘係唔係有優先使用權我有D懷疑。所以模型機師有時有D抱怨唔算出奇。就我所見﹐絕大部份機師對模型飛機要主動避開滑翔傘都有好高意識。所以問題唔係好大。只係有個別傘佬起飛前又無吹雞又無叫﹐個傘突然升上黎﹐D滑翔機師唔知道飛近左就偶有發生。但整體黎講無也大問題。

清水灣既情況就複雜好多。有部份?#24107;傅?#39131;得極唔小心﹐新黎個D自然有樣學樣。以前木機年代都仲好D﹐因為飛過欄杆落馬路隻機就爛硬﹐所以D新手都會有介心﹐唔會太亂黎﹐依家有左EPP﹐好容易就會肆無忌憚﹐你追我逐﹐玩到忘晒形﹐仲點會記得也野係安全丫﹗

要改變清水灣既情況並唔係一朝一夕可以做到。首要條件係要有一班人長駐係個度去推動安全飛行既文化。我記得幾年前我出返黎飛個陣﹐一舉起隻機就已經有人問我報左 band 未﹐呢師傅見我唔掂又會主動幫手﹐佢地講既野我自然會好入耳。但係依家呢班人已經大部份撤離清水灣﹐個度D新人得唔到前輩既正面影響﹐自然就變到依家咁。

PostPosted: Sat Mar 06, 2004 12:24 am 
Anonymous wrote:
台灣翡翠灣既情況有D特別﹐個度係當地滑翔傘會既飛行場﹐有晒滑翔傘既設施﹐仲有一個好大既起飛台。係個度模型滑翔機只係客人﹐D滑翔機師都話有寄人籬下既感覺﹐所以滑翔傘一飛﹐佢地只可以一味等﹐無得投訴。但石澳既情況我估有D唔同﹐個度應該係公家地方﹐滑翔傘係唔係有優先使用權我有D懷疑。所以模型機師有時有D抱怨唔算出奇。就我所見﹐絕大部份機師對模型飛機要主動避開滑翔傘都有好高意識。所以問題唔係好大。只係有個別傘佬起飛前又無吹雞又無叫﹐個傘突然升上黎﹐D滑翔機師唔知道飛近左就偶有發生。但整體黎講無也大問題。

清水灣既情況就複雜好多。有部份?#24107;傅?#39131;得極唔小心﹐新黎個D自然有樣學樣。以前木機年代都仲好D﹐因為飛過欄杆落馬路隻機就爛硬﹐所以D新手都會有介心﹐唔會太亂黎﹐依家有左EPP﹐好容易就會肆無忌憚﹐你追我逐﹐玩到忘晒形﹐仲點會記得也野係安全丫﹗

要改變清水灣既情況並唔係一朝一夕可以做到。首要條件係要有一班人長駐係個度去推動安全飛行既文化。我記得幾年前我出返黎飛個陣﹐一舉起隻機就已經有人問我報左 band 未﹐呢師傅見我唔掂又會主動幫手﹐佢地講既野我自然會好入耳。但係依家呢班人已經大部份撤離清水灣﹐個度D新人得唔到前輩既正面影響﹐自然就變到依家咁。

///呢個情况都好得意,以前飛開 CWB 嘅反而依架有D唔願去,都幾難搞。

PostPosted: Sat Mar 06, 2004 11:12 am 
Quote:
公家地方﹐滑翔傘係唔係有優先使用權我有D懷疑。

只要是載人飛行器具,就有較模型優先之權利。

否則,香港天空,夠算「公家」,有載人直昇機飛過時,你是否又話「公家地方﹐直昇機係唔係有優先使用權我有D懷疑」?然後避都懶得避(EPP 機的話),炒就炒啦。

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 12:29 am 
亞蘇 wrote:
Anonymous wrote:

///呢個情况都好得意,以前飛開 CWB 嘅反而依架有D唔願去,都幾難搞。
//嗱而家各位看官一齊比D安全飛行的意見,集思廣益,寫出香港首份飛行安全守則供各飛友遵循,各方得益,各位隨便發表意見啦! :roll:

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC + 8 hours