RC Slope Soaring in Hong Kong

A forum for rc sailplane pilots
It is currently Thu Mar 28, 2024 4:00 pm

All times are UTC + 8 hours

Post new topic Reply to topic  [ 71 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Mon Jul 05, 2004 8:59 pm 
睇D鬼佬掟就好輕鬆 http://members.aol.com:/rcbrustee/videos/slowmo.mpg

PostPosted: Wed Jul 07, 2004 7:42 pm 

DS 之父 Joe Wurts 掟 DLG 既手勢都算係我見過之中最狠既掟法。

http://www.mimei.jp/~r/movie/movie2/JoeWurts.WMV

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 9:08 am 
Y C Lui wrote:
DS 之父 Joe Wurts 掟 DLG 既手勢都算係我見過之中最狠既掟法。

http://www.mimei.jp/~r/movie/movie2/JoeWurts.WMV

唔係喎,我仲狠過佢喎 :evil: 狠狠咁掟爛架機丫馬 :twisted: :lol: :oops:

PostPosted: Fri Jul 09, 2004 5:45 pm 

聽日坪輋!!!有到報名時間喇.... :D

NO. / NAME /TIME
01 / GEORGE /3:00 ~ 6:00

PostPosted: Fri Jul 09, 2004 7:06 pm 

我都到。 Mark Drela 睇到我隻手指起泡就建議我加長條炭棍﹐我已經改左﹐睇下會晤會好D。

今日天文台公佈既熱成指數係 -3,好少咁好﹐到底係唔係代表飛 DLG 都好正就有待驗證。

尋晚有無人睇亞視英文台個套講滑翔傘玩 cross country 既片呀 ﹖入面講D傘佬點樣搵熱氣流﹐用無動力既飛行工具作長途飛行﹐片入面講佢地搵熱氣流時既經過同方法﹐當中失敗多過成功﹐但一旦成功﹐個種滿足感真係好大。佢地對氣流既敏銳度好高﹐企係地面已經可以判斷到熱氣流既強弱﹐其中一個女傘手不斷話D空氣太 stable, 應該飛唔到﹐我上次去天文台聽講座都聽過﹐但仲係唔明點解。 阿 Rocky 係滑翔傘族人﹐可唔可以解釋一下 ?

PostPosted: Sat Jul 10, 2004 12:03 pm 
今早7:00起趕隻GEE,由於種種原因終於都趕唔切,不過都可以飛ERICK隻機 :D

PostPosted: Sat Jul 10, 2004 2:10 pm 

我都唔知果個女專家講乜野意思呢,玩我就識,
但係觀察天氣我就係門外漢,我估佢係話天氣太
stable唔可以做到大氣流既改變掛,有升力但係唔夠咁掛。
你地放機時,可以tie條三呎絲帶之之類係條竹杆上面
做指標,當thermal到時果條絲帶會向上升,平時就好
似支(期)咁打橫吹,仲有thermal到時係冇風既。

PostPosted: Sat Jul 10, 2004 11:46 pm 

今日佐治大顯神威﹐下面係佢同阿麥一齊掟沙樂美既影片﹕

http://yclui.com/DLG_Ping_Che_July_10_2004/george_and_mak_throwing_salome.mpg

今日都有幾次撞到唔錯既熱氣流﹐但唔識追﹐兩野就跌左出黎﹐飛熱氣流真係有牌學。

PostPosted: Sat Jul 10, 2004 11:56 pm 

今日佐治大顯神威﹐下面係佢同阿麥一齊掟沙樂美既影片﹕

http://yclui.com/DLG_Ping_Che_July_10_2004/george_and_mak_throwing_salome.mpg

今日都有幾次撞到唔錯既熱氣流﹐但唔識追﹐兩野就跌左出黎﹐飛熱氣流真係有牌學。

Why 只得一、二秒睇?

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 12:25 am 

hendry wrote:

Why 只得一、二秒睇?

一兩秒就已經見高底啦,治隻机、比我隻高幾層樓 :(

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 12:29 am 

[quote="K.Y.Mak"][quote="hendry"]

Why 只得一、二秒睇?[/quote]

一兩秒就已經見高底啦,治隻机、比我隻高幾層樓 :([/quote]
ic, so u must try hard la~

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 12:49 am 

佢地對氣流既敏銳度好高﹐企係地面已經可以判斷到熱氣流既強弱﹐其中一個女傘手不斷話D空氣太 stable, 應該飛唔到﹐我上次去天文台聽講座都聽過﹐但仲係唔明點解。

我對個女傘手既講話有咁既理解:
D傘要利用強大既熱氣流泥爭取越野飛行既高度。而強大既上升熱氣流,同時都會產生等量向下既氣流。
上升同向下兩個氣流既邊位係烈既 un-stable 地帶,好容易做成傘翼塌陷。
如果情好 stable,咁就安全好多,上下氣流不強烈、但係上升氣流也就冇咁強啦 8)

以上全部係書得泥既理論,未親身體驗過 :oops:

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 8:28 am 

嘩﹗阿麥﹐你借俾我個本氣象書睇黎你真係睇左唔少﹐聽落都好 make sense. 阿邦﹐睇人地玩得咁 happy, 幾時親身睇驗下呀﹗等我試下一級傘係唔係真係 collapse 後會自動還原至得。

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 12:18 pm 
等我試下一級傘係唔係真係 collapse 後會自動還原至得。

個片集,是否介紹幾位專業 paragliders,在紐西蘭飛 cross country 去 Mount Cook、並由滑翔機開路、測試 thermal?

我記得在片集頭段,有其中一位專業選手,故意示範在後山飛、等半邊傘「摺疊」。他原意是示範如何 recover,豈料 recovery 失敗,他半邊傘摺疊、然後一路 spin、一路下降幾千尺落湖。

旁述話,若非下面有湖,佢實死。

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 6:42 pm 

Willy 原來你都有睇﹐係唔係覺得好精彩呢 ? 老鷹尚且要有時拍下翼先至可以停留空中﹐人竟然可以單靠大自然既熱氣流飛咁遠﹐個種 feel 真係....唔識點形容。

片入面D高手用既應該係高性能既 2 - 3 級傘﹐展弦比高﹐滑降比高﹐但 collapse 之後就要人為干預先至可以復原﹐我估呢D高手多數都係有小小自信心過大﹐以為可以靠技術整番漲個傘﹐到真係好低先至肯拉副傘﹐結果 .....

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 1:28 pm 

Willy 原來你都有睇﹐係唔係覺得好精彩呢 ? 老鷹尚且要有時拍下翼先至可以停留空中﹐人竟然可以單靠大自然既熱氣流飛咁遠﹐個種 feel 真係....唔識點形容。

片入面D高手用既應該係高性能既 2 - 3 級傘﹐展弦比高﹐滑降比高﹐但 collapse 之後就要人為干預先至可以復原﹐我估呢D高手多數都係有小小自信心過大﹐以為可以靠技術整番漲個傘﹐到真係好低先至肯拉副傘﹐結果 .....

係呀,無論係邊種運動,老手始終有呢d毛病。2-3級
傘其實唔係乜野高手野,高手野係果d入唔到安全指標
既傘,多數叫competition傘,d速度好高,trim
speed可以去到40-50km/h。平時我地飛果d都係34-40
到。我地飛時都唔會係好高拉后備傘,如果救得到就
救喇,因為太高開會隨風漂浮,有機會會落係一d危險
地方。太低開又係唔好。開唔切,不過要開係果一二秒既事。

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 1:57 pm 

嘩﹗阿麥﹐你借俾我個本氣象書睇黎你真係睇左唔少﹐聽落都好 make sense. 阿邦﹐睇人地玩得咁 happy, 幾時親身睇驗下呀﹗等我試下一級傘係唔係真係 collapse 後會自動還原至得。

我比較喜歡大面積但又唔係太大升力既thermal,3m/s
升力就好開心架喇。有時unstable 唔係一定係話大升
大跌既thermal,好多時一d細thermal,面積細但勁升
力,都係unstable又唔好玩。

你地唔好比一級傘誤導呀 ﹗你地唔好比一級傘誤導呀 ﹗

測試還測試,一級係無風時人為做一個collapse係會
係指定轉圈次數后會打番開,但實際係睇天氣架 ﹗
只要一個動作唔合格就會掟落下一級度。所以唔好以
為2級或者3級好高級好危險,不過2-3級好多時係比較
高d性能既傘,所以先達唔到一級姐。
有d一級傘設計差,迷掟左入去2級度囉。又有好既2級
傘,之不過係係人為做full stall不能夠指定圈數
recover所以入唔到一級,但係一d都唔仲要囉,但為
我地平時都唔會做full stall既。

可以參考下dhv test先買傘,我建議,開始一定要飛
一級傘,唔好以為自己好掂師傅都話你叻咁你就信心
自大,出事就係呢人。
http://www.dhv.de/typo/Home_English.3.0.html

如果collapse得太多或者spin到好快,係要自己修正架,唔好囉自己條命玩呢﹗
飛傘,最大滿足係可以趙到thermal係咁升,有咁高得
咁高,咁就可以去遠d,大地在腳下,睇多d,d風景靚
多d﹗ 仲有cool d (唔係有形),係涼快d。

祝你地早日財傘人安樂啦。 8)

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 11:36 pm 

今日約左佐治同亞Pong去坪輋,下午去到個場一個人都冇 :shock:
原來 YC 佢地巳經飛完早場走左人。
今日都幾大風,不過我就當係練掟机同接机。足足掟左幾個鍾。總算有D成績。掟既高度比上兩個星期有進步。
可能係我個頭太重,或者手法唔好!掟到5點幾,個膊頭辛苦之余,連條頸都唔多靈活 :(
隻机都唔好得我個人幾多,係空中同佐治隻 SuperGee 相撞,條輔翼斷左!不過出動左膠紙,咁又飛得 :lol:

其實今日都幾好、只係走既時候就大頭。
竟然倒車既時侯,車左落D唔知勿野度 :?:
一睇地面! 嘩!唔得了 :?
有個搖控箱凹左。
有張比架車壓著。
有隻 SuperGee 冇個頭 :shock:

(隻 SuperGee 個頭應該唔關我事!係下午佐治掟机既時侯,力度大到個机頭條頸係空中斷開、個机頭自已飛開去 :? 以後佐治掟机、大家要特別小心 :wink: )

佐治,我走既時候又唔記得問清楚D野係邊個既。你知唔知呀?
我頭先係大埔已經買返張‧等下次去坪輋既時候還返比物主。唔知個搖控箱係邊度買!或者現金補嘗會方便D?
請連絡!

Mak

PostPosted: Mon Jul 19, 2004 12:33 am 

K.Y.Mak wrote:
. . . 竟然倒車既時侯,車左落D唔知勿野度 :?: . . .

好彩,係遙控箱同張凳(?),仲驚你車左落坪輋 D . . . :shock: 總之大家小心 D ,千祈唔好做 D 不敬既事就得啦 :)

PostPosted: Mon Jul 19, 2004 12:55 pm 

K.Y.Mak wrote:
....
(隻 SuperGee 個頭應該唔關我事!係下午佐治掟机既時侯,力度大到個机頭條頸係空中斷開、個机頭自已飛開去 :? 以後佐治掟机、大家要特別小心 :wink: )
....
Mak

依,呢個西方記者報導好似有d誤導喎 :lol: ,就咁睇,geoge好似好勁,其實好似架機頭之前已經受左
傷,佢邊有我咁大力可以掟到架機散哂丫 8) 。架機頭比佐治掟散,都要睇當事人解釋一番喇。 :?:

PostPosted: Mon Jul 19, 2004 8:06 pm 

也話 :shock:﹖隻 Super Gee 既機身係全炭纖﹐竟然俾佐治掟斷個頭 ? 睇黎 Patrick 同 Eric 要研製番隻 Super Gee Extreme 俾重炮手至得啦﹗

PostPosted: Tue Jul 20, 2004 11:34 am 

not to worry Y.C., we are now try to do some sand mould casted steel body for George only, it'll be sure heavy enough to let him flow it from Ping Che back to China...Hahaha.... :lol:

Post subject: To.Y.C. too
PostPosted: Fri Jul 23, 2004 6:48 pm 

Y.C.

Introducing Arnold(Ah Lok), he was in ping yeung last week, and he flew the supergee with different turning technic and I was shot coz I see and feel the plane shoot into the air more smoothly than George and the plane seems less stress and nosie while it was clumbing up.

Another 'GO SAU' appear!!

Patrick

Post new topic Reply to topic  [ 71 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 8 hours